Home

Projecten

De transformatie

Nieuws

Wat doen wij

Het team

Contact

Social

 

Jonge statushouders en jongeren van hier onder één dak in het nieuwste project van Socius

In samenwerking met woonstichting de Key, gaat Socius de realisatie en het beheer verzorgen van Startblok Riekerhaven. Een nieuw project waarbij op het voormalige sportcomplex Riekerhaven in Amsterdam zo’n 583 woonruimtes gaan komen. Deze 583 woonruimtes zijn bestemd voor erkende jonge vluchtelingen en voor werkende jongeren uit de buurt, studenten en net afgestudeerden. Volgens de planning zullen medio juni 2016 de eerste bewoners intrekken in het project.

 

Socius heeft, naar aanleiding van een aanbesteding die woonstichting de Key heeft uitgezet voor dit project, een voorstel gedaan en begin november heeft Socius de aanbesteding gewonnen. “Het winnen van een aanbesteding is altijd een compliment, met dit project zijn we extra blij vanwege het bijzondere karakter” aldus Pim Koot, commercieel directeur van Socius. Sinds het winnen van de aanbesteding zijn de Key en Socius druk bezig met het plannen van de verdere realisatie van het project. De komende tijd zal er veel aandacht worden besteed aan de projectinrichting en het werven van de huurders. Nadat er een selectie is gemaakt, zullen medio 2016 de eerste bewoners intrekken. “Vanwege de invulling, zullen we veel aandacht besteden aan de selectie, zodat het project echt als gemeenschap voor en door de bewoners kan gaan fungeren,” zegt Pim Koot.

 

Het doel van Startblok Riekerhaven is niet alleen het huisvesten, maar vooral het geven van een goede start aan alle bewoners, of het nou jongeren zijn uit Nederland of jongeren die hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Het project biedt straks net afgestudeerden een springplank het ‘echte leven’ in en helpt de bewoner die net in Nederland is aangekomen juist snel de weg te vinden in de Amsterdamse samenleving. Voor het verwezenlijken van deze ambitie moet Startblok Riekerhaven een prettige leefomgeving bieden: een omgeving waar iedereen zich thuis voelt, gewaardeerd en gesteund wordt. Niemand kan zo’n omgeving beter creëren dan de bewoners zelf. Zij alleen kunnen met elkaar een gemeenschap opbouwen. "I would love to help out as a project manager and focus on helping ex refugees connecting with Dutch young people and their Dutch culture” aldus Muhamad Khallouf, Socius bewoner die graag naar Startblok Riekerhaven zou willen verhuizen. Ieder aspect van Startblok Riekerhaven, het beheer voorop, moet alle ruimte bieden aan de inzet en het initiatief van de bewoners. Uiteraard binnen de kaders van een soepele organisatie met een professioneel karakter en de nodige begeleiding.

 

Socius past in al haar projecten een zelfbeheervorm toe die naadloos aansluit bij deze ambitie. Zelfbeheer is een model waarbij bewoners een actieve rol spelen als bijvoorbeeld sociaal beheerder, algemeen beheerder of klusmedewerker. "Hoe meer verantwoordelijkheid bewoners krijgen, hoe meer ze zullen deelnemen aan het project," zegt Simone van Aalten, eventueel toekomstig bewoonster. De vuistregel voor het beheermodel is dat alles wat op projectniveau door bewoners georganiseerd kan worden, ook door hen georganiseerd wordt. Vooral het sociale beheer is voor Startblok Riekerhaven van cruciaal belang. Het project heeft bewoners nodig die het voortouw nemen. Waar normaal gesproken in het sociaal beheermodel de nadruk ligt op de handhaving van het huishoudelijk reglement, is het doel in Startblok Riekerhaven het accent te leggen op het creëren van sociale samenhang.

 

Startblok Riekerhaven is een uitdagend, maar vooral veelbelovend project met als doel jonge vluchtelingen en autochtone jongeren met behulp van elkaar een kans op een goede start te bieden.

 

Kijk hier voor meer informatie over het project.

 

15 jan '16

Socius

Over ons

Overal in Nederland staat kantoorruimte leeg. Duizenden jongeren en starters zijn op zoek naar woonruimte. Socius biedt de oplossing: leegstaande kantoren ombouwen naar huisvesting voor deze doelgroepen. Wij hebben de ervaring en kennis in huis om een gebouw ten volste te benutten! Lees meer...

Recente Tweets

© 2017 Socius, All Rights Reserved